Onze kleine co-therapeuten

28 januari 2021

Bij Kinderleven Behandelcentrum werken we met het hele gezin. Daarom komen ouders altijd samen met hun kleine kinderen. Zo ook deze ouders met hun zoontje van twee jaar. De directe aanleiding is dat hun zoontje slecht in- en doorslaapt. Een veelgehoorde klacht bij Kinderleven. Het afgelopen jaar is er veel gebeurd in dit gezin wat ouders uit elkaar drijft. De verbinding is zoek en ieder voor zich probeert te verwerken wat er is gebeurd. Er is veel spanning in het gezin en er staat een ‘vacature open voor ontspannen ouders’.

Tijdens een van onze sessies nodig ik ouders uit om op de grond te gaan zitten, waarbij moeder met haar rug tegen vader aanleunt. Ze mag helemaal tegen hem aanleunen en zo kan hij haar helpen te ontspannen. Moeder durft zich niet echt over te geven. Het is voor haar zichtbaar een spannende oefening. Hun zoontje speelt naast hen en is alert, met zijn aandacht op moeder gericht. Ik benoem de spanning bij moeder en hun zoontje begint te huilen. Zijn huilen klinkt allereerst heel verdrietig, maar allengs klinkt zijn huilen steeds bozer. Onder het huilen blijft hij moeder aankijken en hij probeert vader weg te trekken, bij moeder vandaan. Ik benoem zijn verdriet en boosheid en dat hij misschien wel laat zien wat moeder van binnen voelt. Hoe goed hij haar helpt om zich te durven uiten. Hij komt tot rust (en moeder ook) als vader hem optilt en troost.

De volgende sessie komen ouders weer met hun zoontje samen. Moeder vertelt dat de vorige sessie veel indruk op hen heeft gemaakt. Vooral ook omdat hun zoontje zo reageerde. Ik stel ouders voor om de oefening van de vorige sessie opnieuw te doen. Ondertussen houd ik goed in de gaten hoe  hun zoontje op mijn voorstel reageert. Ouders stemmen in en vader zoekt een plek om te gaan zitten. Er liggen een kleed en kussens op de grond. Onmiddellijk komt hun zoontje erbij en begint de kussens naar vader te slepen. Hij helpt actief mee om een goede zitplek te creëren. En zelf gaat hij daarna pontificaal op het kleed zitten. Hoe anders reageert hij nu op deze oefening en ik weet dat ik zijn ‘toestemming’ heb. Moeder gaat met haar rug tegen vader aan zitten en geeft aan dat ze zich al veel beter zo kan ontspannen. Hun zoontje blijft vlakbij hen spelen. Hij checkt wel steeds bij vader en moeder door even tegen hen aan te staan. Zo ‘vertelt’ hij mij dat ik door kan gaan met de oefening. Wanneer moeder vrijwel geheel ontspannen tegen haar man aanligt, stopt hun zoontje even met zijn spel. Hij komt helemaal over moeder heen liggen: een ontspannen gezin, met elkaar in verbinding. Een ontroerend gezicht.

Hun zoontje is een uitstekende co-therapeut. Hij vertelt mij precies hoe ver ik bij ouders kan gaan. Ouders zijn verbaasd en onder de indruk hoe zeer alles wat hen bezig houdt, ook voor hem geldt. De oefeningen brengen het gezin meer in verbinding. De slaapproblemen zijn al veel minder geworden.

Ervaringen

Van harte aanbevolen!

Ik ben via het consultatiebureau bij Kinderleven terecht gekomen. Samen met mijn zoontje hebben we een aantal hele fijne, leerzame sessies gehad bij Kinderleven. Het heeft me heel veel inzichten gebracht over de opvoeding en wat er in kinderen kan spelen. Vooral dat eerlijkheid zo belangrijk is. We zijn beide heel dankbaar en we staan veel rustiger en stabieler in het leven. Ik wil het alle ouders aanraden! 

Moeder van een kindje van 3 jaar.

Meer vertrouwen in het moederschap

"De hulp bij Kinderleven heeft mij meer vertrouwen gegeven in het moederschap en in de band tussen mij en mijn kind. Dat is voor mij heel waardevol geweest."

Ze voelden mijn nood aan hulp meteen aan

Ik kon vrijwel direct worden geholpen. Zowel met sessie op de praktijk als thuis in het gezin. Het gehoord worden en iemand die eindelijk de hand kon uitreiken voelde al als een enorme opluchting. Zonder te veroordelen of je aan te geven wat je verkeerd doet, maar werken vanuit jezelf. En puur door je andere inzichten te geven. De inzichten die ik heb opgedaan tijdens onze sessies met de hulpverlener neem ik mijn leven lang mee.

Jullie verrichten mooi werk, ik zal het met trots voortzeggen.

Fijn om iemand naast ons te hebben

Onze dochter had moeite met zowel inslapen als doorslapen.Wanneer we haar in bed legden werd ze vaak weer wakker en konden we weer van vooraf aan beginnen. Dit heeft bijna een jaar geduurd. We hebben twee keer hulp gekregen die alleen gebaseerd was op gesprekken, zonder resultaat. Daarom hadden wij onze twijfels toen we terecht kwamen bij Kinderleven. Toch hebben we het een kans gegeven. En dit keer met goed resultaat! Het was fijn om iemand naast ons te hebben die ons ondersteunde echt op het moment zelf. Vaak waren dit (kleine) tips die grote veranderingen hebben gebracht.We hebben de begeleiding zeer prettig ervaren. Onze slaapcoach was erg betrokken, meedenkend en duidelijk. Echt begeleiding op maat!

Voor alle ouders die twijfelen aan een slaapcoach/thuisbehandelaar: geef het een kans en gewoon doen, jullie zullen er zeker baat bij hebben! 

Ouders van een dochtertje van 1,5 jaar

Structuur en rust terug gekregen

Via het premature nazorg bureau in contact gekomen met Kinderleven. Onze tweeling werd na een moeizame zwangerschap met 28 weken geboren. Een onstuimige, ingrijpende en zorgelijke tijd volgde. Kinderleven hielp ons om weer meer structuur en rust terug te krijgen in ons leven als gezin en bood ondersteuning bij het verwerkingsproces na deze moeilijke periode. Professionaliteit, integriteit en vertrouwen staan voorop. Alles wordt goed overlegd en op elkaar afgestemd. Er is aandacht voor het hele gezin. We hebben zowel de sessies bij Kinderleven zelf als de coaching in de thuissituatie als enorm prettig ervaren. 

Ouders van een tweeling. 

Waarom Kinderleven?

Redenen waarom onze cliënten kiezen voor ons:

N

Deskundig en betrouwbaar.

N

Open in contact en zonder oordeel.

N

Direct naar de kern van de problematiek.

N

Snelle verbetering merkbaar.

N

Hele gezin betrokken.

Voor Kind en Ouder

Voor Verwijzers

Voor Professionals

Voor professionals

Aanmelden

Behandelingen

Blog

Opleidingen

Blogs

Webshop