Wel of niet naar de peuterspeelzaal

17-05-2016 15:15

Mijn peuter van twee ontwikkelt zich goed en is leuk in de omgang. We hebben nu een goede band, maar dat is niet altijd zo geweest. Aan het begin van haar leven waren er ernstige spanningen tussen mij en mijn man. Ik verzorgde haar goed, maar kon haar niet genoeg liefde geven, omdat ik zelf aan de grond zat. Soms ben ik bang dat ze hiervan schade heeft ondervonden en ik wil er alles aan doen om dat goed te maken. Sinds kort bezoekt ze de peuterspeelzaal. Ze vindt het daar fijn maar als ik vertrek is ze in paniek. Zal ik haar nog thuis houden, of moet ik  toch ‘doorzetten’ en haar op de peuterspeelzaal laten?

Ik herinner mij het witte toetje van mijn zoon achter het peuterspeelzaalraam na het afscheid nemen. Met pijn in mijn hart liet ik hem achter. Als ik hem twee uurtjes later weer kwam halen stond hij daar nog (of: weer). We waren duidelijk allebei nog niet toe aan de peuterspeelzaal. Een half jaar later wel! De peuterspeelzaal is er voor kleintjes om ervaringen op te doen met andere kinderen. De peuterspeelzaal is er ook voor ouders: om te oefenen in het loslaten van je kind. Het tijdstip waarop kinderen naar de peuterzaal gaan ligt rond de tweede verjaardag. Voor sommige kinderen en ouders is dat te vroeg. Een kind vermaakt zich thuis nog volop en is niet toe aan het verkennen van ‘een nieuwe wereld’. Voor ouders heeft het ouderschap soms zoveel aanpassing gekost, dat ze hun kind niet zo snel weer uit handen kunnen geven. Er is in deze gevallen niets tegen uitstel van het peuterspeelzaalbezoek.  Het gevoel ‘door te moeten zetten’ is nooit goed. De peuterspeelzaal mag leuk zijn en is niet verplicht. Als een kind zich wel vermaakt maar moeite heeft met afscheid nemen  kan het helpen om er een aantal keren bij te blijven en te kijken hoe je kind went in een omgeving waar zij straks ook zonder jou fijn kan spelen.

Als ik je vraag bekijk vanuit hechtingsperspectief maak ik op dat je bezorgd bent dat je dochter gezien het verleden schade ondervindt als je haar nu al naar de peuterzaal brengt. Iedere ouder voelt zich schuldig als niet kon worden voorkomen dat je kind in het leven pijn ondervonden heeft. Dan doe je alles om de pijnlijke ervaring weg te nemen door haar alle aandacht te geven en bij haar te blijven. Het is inderdaad zo dat stress tijdens zwangerschap en babytijd een kind uit balans kan brengen. Maar ik begrijp dat het jou en je dochter goed is gelukt om  een stressvolle situatie te overleven. Dat is een compliment waard. Jullie band is nu goed en je beschrijft een gezonde leuke peuter. Kleine kinderen zijn in moeilijke tijden soms onze redding. Doordat we als ouders elke dag voor ze moeten zorgen, kunnen we ons niet verliezen in de ellende die we soms meemaken. Uit je woorden begrijp ik dat je dochter jou bij de les heeft gehouden, gewoon door er te zijn. En misschien raakt ze bij het afscheid nemen op de peuterzaal nog wat in paniek omdat ze bang is dat jij het niet redt als zij niet bij je is. Het kan helpen als je tegen haar zegt wat je in de tussentijd gaat doen. Eigenlijk geldt dat je het voor haar niet extra ‘goed’ maakt door haar thuis te houden en ook dat je haar niet persé helpt door haar wél te laten gaan. Het is wel belangrijk dat het voor jullie allebei prettig is.